Over ons

Business en Ondernemerscoaching

Business en ondernemerscoaching  is een onderdeel van Praktijk Nederland. Praktijk Nederland is de kapstok met daaraan EMDR therapie, de relatietherapeut.com  voor relatietherapie en business en ondernemerscoaching en sterf en rouwbegeleiding waarvan deze website een onderdeel is. Ik had even geen keus er moest heel snel eten op plank komen. En besloot niet 1 maar 4 bedrijven tegelijk te starten. En oh… wat klinkt dit voor een buitenstaander veel en verwarrend maar wist je dat alles met overlap is te overzien. Het een past weer bij het ander…. Je ziet hem nog niet? Wacht maar tot we bezig gaan!

Succes stories zijn er voldoende te vertellen want vanaf de tweede helft van m’n tienerjaren was ik al ondernemer. Als 15 jarig kind had ik mijn eerste vakantiebaantje. Keihard     werken voor F 2,52 per uur. Helppp … wat deed ik verkeerd?

Daar overnadenkende begonnen al jong mijn ondernemersavonturen. Maar ik vond en vind nog steeds zoveel dingen ontzettend leuk, had enorm veel plezier aan het ondernemen met alles er om heen.

Ik kon er heerlijk van leven en het gaf me een enorm gevoel van vrijheid. Wat hield ik van het ondernemen, en na bijna 30 jaar nog  steeds! Het mooiste beroep wat er is! De bomen groeiden tot in de hemel. Wist mijn inmiddels ex partner over te halen zijn vaste baan op te zeggen en ook ondernemer te worden. Ondernemer was en is hij niet maar verdient er nu wel een vette boterham mee.

Eens had ik een miljoenen plan bedacht, een plan waarin ik vandaag de dag nog steeds geloof. Waarvan ik ook nog steeds denk dat het door een party gaat worden uitgevoerd. Maar op dat moment niet haalbaar was, of misschien niet de juiste party was tegen gekomen. In dat plan zat ik ooit bij een ING directeur aan de tafel en deze zei tegen me. “ Mevrouw waarom wilt u deze risico’s nemen, jullie inkomen is hoger dan 90% van de bevolking” Waarop ik reageerde ondernemen is niet alleen maar geld verdienen maar ook dromen na jagen.

Helaas ging het op een dag ook even wat minder. Heel erg vervelend maar achteraf een hele goede leerschool en ervaring. Succesvol zijn gaat niet zonder tegenslagen. IK trad uit mijn comfortzone en stelde me kwetsbaar op. Zette m’n schaamte opzij en klom op de zeepkist. En voila… er gingen deuren open…

Het ontstaan 

Na bijna 30 jaar ondernemerschap  hoofdzakelijk in de recreatie en horeca, maar vooral opzetten van bedrijven en dan weer verkopen of over doen. Over kwamen me zaken waarvan ik nooit verwacht had dat het me zou overkomen.

Een flinke burn-out er nog eens overheen en mijn tijdelijke interim baan kwam te vervallen . Al mijn zekerheden alles viel weg…. Drama…. grote drama’s en nachten slapeloos in bed liggen en door het huis spoken. Tranen zo groot als olifanten tranen. Niemand die me begreep… (of begreep ik mezelf niet meer?)…. drama, drama, drama… Nog nooit voelde ik me zo alleen. Een partner om te delen had ik niet, gelukkig een paar hele goede, lieve vriendinnen. En de angst om m’n geliefde huisje te worden uitgezet. Pff… wat een stress.

Het geluk in jouw hand sterven doe je niet alleen
Het geluk in je eigen hand

Maar ik besefte ook heel goed, ik moet door en niemand gaat me helpen ik moet het echt zelf doen. Tuurlijk.. waren er mensen met een luisterend oor maar ik moest het doen. En ik wilde het ook. En op momenten dat het heel donker is komt er ook weer zon.

In de tijd dat ik mijn evenementenbedrijf had begeleide ik ook teambuilding activiteiten. Meermaals werd me gevraagd bent u ook coach. Dat is mij altijd bij gebleven want ik was in staat mensen dingen te laten doen die ze dachten niet te kunnen. En angsten te laten overwinnen…. Eigenlijk best knap van mezelf vond ik.

Ook beschik ik over een hele creatieve geest die maar niet stopt. Om af en toe best moe van te worden. Prachtige ideeën, in m’n hoofd die ik ook nog eens heel graag wilde uitvoeren. Maar ik heb maar 24 uren op een dag ….. altijd zag ik kansen en mogelijkheden niet alleen bij mezelf maar ook bij andere ondernemers. Hoe kwam het toch dat hun zelf dat niet zagen ? Ik snapte er niets van.

Psychologie had al jaren mijn interesse en had ooit al eens in de wintermaanden een cursus gevolgd Relatiepsychologie, las altijd tijdschriften psychologie gerelateerd. Met empathie en m’n extraverte karakter, graag een ander willen helpen en kennis delen. Basis ingrediënten in huis. En door deze opleidingen leerde ik ook heel veel over mezelf. Ik leerde mezelf goed kennen en zelfs deels begrijpen. Hé ?? Moet je daar meer dan 40 jaar over doen? Ja ik dus blijkbaar wel.  Maar ik besefte ook dat ik op een moment en leeftijd was dat het niet zo eenvoudig was. De keuze die ik zou maken zou ook voor de rest van mijn leven zijn. Want als het een ding wist wat ik beslist wilde was het rust in mijn leven. Rust en stabiliteit.

Bijstand als voorportaal.

Aan het voor portaal van de bijstand (want bijna 30 jaar ondernemerschap telt voor UWV niet mee) werd ik ook gedwongen om toch wel redelijk snel een keuze te maken want ik had al wat contacten met diverse instanties en werd daar alles behalve blij van. Een ondernemer denk immers anders dan een ambtenaar. En de adviseur van het adviesbureau wat door de gemeente was aangesteld, die mijn plan moest beoordelen vond ik op z’n zachtst gezegd maar een …….!  Hij begreep totaal niet mijn plannen, begrip en empathie waren ver te zoeken. Fuck… wie is hij om mij mijn plannen te laten ontnemen.

Misschien moest ik maar eens beginnen met hem te leren hoe je in gesprek gaat met een ondernemer. En eerst het vertrouwen moet winnen voor dat deze informatie prijs gaat geven. Hij vroeg om best unieke informatie waarop ik antwoorden : “Een kok vraag je ook niet om zijn recept prijs te geven. Toink… weg mijn kans op steun.

Het gat waarin ik deels was beland en de put waren diep en donker, zelfs pik zwart daar moest ik heel snel uit. Op het moment dat je je dat realiseert ben je al twee stappen vooruit. Ik ging op zoek op het internet, wat was ik nodig, wat had ik al maar vooral, Hoe kom ik zo snel en goed mogelijk bij m’n doel.

Terug in de studieboeken.

Tja.. als ik niet in loon dienst wilde en iets heel anders wilde had ik geen keus en zou echt terug in de studie boeken moeten. Op het moment dat ik deze keus maakte kreeg ik weer een doel voor ogen. Ik kreeg weer energie. Als een idioot ging ik aan de studie en al had ik nog maar een half omlijnt plan de tijd tikte ook door. Dat plan kwam vanzelf wel.

Schreef me in voor diverse HBO psychologische studies waar ik niet eens het geld voor had maar goed met een betalingsregeling en mijn eigen doorzettingsvermogen moest het gaan lukken.  In sneltrein tempo behaalde ik diverse diploma’s  Relatiecoaching, Rationele Emotieve therapie, Mindfulness based cognitive therapie, EMDR, Depressie en rouwverwerking terwijl ik zelf nog midden in de depressie zat.  Man, man, man wat een heftige tijd.  En ja ondertussen had ik al de nodig informatie tot me genomen en was ik wel zo ver om te kunnen starten met m’n praktijk maar geen cent meer te makken.

Starten is niet eenvoudig.

het word nooit zo donker sterven doejenietalleen
Het word nooit zo donker of het word weer licht.

Gelukkig ben ik, vind ik zelf  handig in het maken van een website. Ik legde diverse pakkende domeinnamen vast en ging druk aan de slag naast de drie studies Psychische Medische Basiskennis, Neuromarketing en Sterf en Rouw begeleiding. Best pittig allemaal maar ik wilde mijn doel halen. En al mijn kennis en kunde marketing en de marketing opleidingen uit het verleden kwamen me goed van pas.

De opleiding was voor een deel in Utrecht en tijdens de opleiding moest ik m’n lease auto inleveren, en door de leugens van mijn voormalige werkgever kreeg ik de borg niet terug, waar ik een auto voor had kunnen kopen. En afgelopen zomer was mijn fiets ook al gejat….. Ik had dus alleen m’n twee benen die ook nog eens flink gegroeid waren door alle verdriet en te weinig bewegen.

Ik huurde op momenten dat het absoluut niet anders kon van mijn laatste kleine beetje geld een auto, of zeurde bij vrienden of ik hun vervoersmiddel een dagje mocht gebruiken of dat ze samen ergens met mij mee wilden. Echt verschrikkelijk om zo afhankelijk te moeten zijn…… Het openbaar vervoer kende ik niet en tja als ik ergens wilde komen moest ik me daar ook nog in gaan verdiepen. Eigenlijk was het niet te doen om vanuit deze situatie een praktijk te starten.

Maar ik wilde het en ging het doen, als ik iets in de kop heb ….. zeggen we in Drenthe … heb je t niet in de kont. Eigenwijs en strijdvaardig wilde ik koste wat het kost m’n doel bereiken. Op het aller diepste punt, op de moeilijkste dag waarop de adviseur keihard de deur in mijn gezicht dicht smeet. Wilde ik toch door vechten… er zijn altijd meerdere wegen naar Rome. Op dat moment was er een partij die een heel klein beetje financiële middelen voor me beschikbaar wilden stellen ook nog rente vrij en zelf bepalen wanneer en hoeveel ik terug ging betalen. Pffff… er kwam een beetje licht aan de horizon.

Wie niet rijk is moet slim zijn.

Zwemmen in het geld sterven doe je niet alleen
De laatste cent

Van m’n laatste centen kocht ik een printer, visitekaartjes en postzegels en maakte een brief waarmee ik huisartsen, tandartsen, ondernemersverenigingen,  en weet ik wel wie niet allemaal meer. vertelde dat ik een praktijk was begonnen middels een handgeschreven brief. Ik ging op het internet op zoek naar partners en links op pagina’s, Pakte alles aan om m’n bedrijf te promoten en op zoek naar cliënten. Met m’n diploma Psychische Medische Basiskennis op zak werden behandelingen en consulten deels vergoed vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering op medisch gebied. En met de regeling van ” Ik ben Drents ondernemer” kwamen er mogelijkheden voor de Business en ondernemerscoaching. Het was letterlijk knokken voor een bestaan maar op een dag kwam het toch allemaal weer goed. Ik bleef in mezelf geloven, soms misschien wel tegen beter weten in, maar toch deed ik het. Maar eindelijk ik kon gaan doen wat ik graag wilde doen en waar ik goed in was.

Sterven doe je niet alleen Zwolle Meppel Utrecht

Telkens hield ik in mijn achterhoofd “Zelfs een succesvolle onderneemster als Annemarie van Gaal” heeft diepe dalen gekend. Blijf in je zelf geloven, vecht voor je doel, en probeer de juiste mensen te vinden die jou een stukje verder kunnen helpen, zet je netwerk in, vertrouw op je eigen kracht en geef nooit nooit op!  Niets zo eigenwijs en eigenzinnig als een ondernemer. Ooit gaat het tij keren en een keer terug naar de basis is niet erg. Je word er sterker van!  Dus dat gaat mij ook lukken…… <3 Of het een happy end wordt zal de toekomst moeten uitwijzen…… Maar Praktijk Nederland is een feit. De praktijk waar ik zo hard voor heb gevochten. Een praktijk waarin we graag anderen in moeilijke tijden steun bieden, waar in ik anderen kan helpen met ervaring, kennis en kunde. Soms alleen even een warme hand op een schouder maar wel met gedegen advies en hulp. En oh.. wat werd ik daar weer blij van.

Als ervaringsdeskundige met en heleboel kennis en kunde, vechtersmentaliteit, sta ik nu waar ik sta en wil ik graag andere ondernemers helpen, adviseren en coachen. Dit kan zijn op gebied van marketing, nieuwe concepten ontwikkelen, crowdfunding, persoonlijke groei en ontwikkeling, maar ook als het even anders gaat en lastig word, BBZ en schuldsanering.

Heel veel info die ik zelf heb moeten ontdekken waar geen boekjes voor zijn en bij instanties van kastje naar de muur werd gestuurd. Hallo hier ben ik ……! En ik neem je graag bij de hand om jou te laten leren van mijn valkuilen en behoed je voor deze valkuilen.zakelijk denken zwolle utrecht meppel heerenveen

Geintresseerd om het hele verhaal te horen? Boek dan een boeiende presentatie. Medio 2019 zal mijn hele verhaal in boekvorm verschijnen. Een inspirerend boek met succes verhalen en het zwarte gat van het ondernemen.

Deze website is nog niet geheel af maar het begin is er en zal proberen deze zo snel mogelijk verder te vullen zodat ik je al vast een vinger kan geven in het oplossen van jouw ondernemers vraag stukken.